De Nederlandse bankier Frans Afman van Slavenburgs Bank zorgde voor een revolutie in de filmindustrie door een nieuwe manier van financiering te introduceren. Maar Credit Lyonais, dat SB overnam, werd overmoedig en vergokte alles. Rozemyn Afman maakte deze liefdevolle documentaire over haar vader. 

Bankier Frans Afman begon in de jaren '70 bij Slavenburgs Bank een succesverhaal op het gebied van filmfinanciering. Samen met producent Dino De Laurentiis ontwikkelde hij het systeem van pre-sales en veranderde daarmee de onafhankelijke filmindustrie (d.wz. buiten de Hollywoodstudio's om) voorgoed. Dankzij hem konden films uiteenlopend van 'Terminator' en 'Rambo', via 'Basic instinct' en 'Platoon' tot pareltjes als 'A room with a view' en 'De aanslag' gedraaid worden.

Met het succes nam ook de hebzucht toe. Credit Lyonais, dat Slavenburg had overgenomen, werd veel te driest met het financieren van de overname van MGM door twee louche Italianen. De studio van de brullende leeuw ging al gauw failliet en sleepte CL met zich mee. Uit protest had Afman voor het zover was de bank al verlaten. In 2011 overleed hij. Zijn dochter Rozemyn maakte een liefdevol portret van hem. Voor zijn onverwachte dood in 2011 had ze al heel wat verhalen van hem opgeschreven en opgenomen. Ook sprak ze met een indrukwekkende lijst mensen uit de filmindustrie, die allen met respect en vriendschap aan Frans terugdenken.

Filmmaakster Rozemyn Afman zal zelf bij de voorstelling aanwezig zijn om over haar vader en het tot stand komen van deze film te vertellen. 

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×