Hoera! Het filmtheater gaat weer open! Vanaf 4 juni zijn er weer films te zien op ons witte doek. Hoe gaat een bezoek eruit zien?

Voor de viijfde keer – inmiddels een traditie-  brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt voorafgegaan door een inleiding en na afloop kort nabesproken.

 

Dinsdag 16 februari: Voorpremière KNIELEN OP EEN BED VIOLEN

‘Knielen op een bed violen’ – naar het boek van Jan Siebelink-  is een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een klassiek noodlotsdrama over twee mensen die zielsveel van elkaar houden. Een ontroerende film over liefde, geloof en het maken van keuzes. Voor meer informatie zie de uitgebreide synopsis op pagina 1.

Inleider: Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk)

 

 

Dinsdag 23 februari: LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT

Geloof het of niet, maar God bestaat echt! Hij (gespeeld door Benoît Poelvoorde) woont in Brussel samen met zijn vrouw en tienjarige dochter Ea. Via zijn computer regelt (en ontregelt) hij alles op aarde. Van de rijen voor de kassa in de supermarkt tot de telefoon die rinkelt als je net in bad zit.

Op een dag komt Ea in opstand tegen de hatelijke houding van haar vader. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op aarde. Een actie die grote gevolgen heeft voor de mensheid, want iedereen weet opeens precies hoe lang hij of zij nog te leven heeft. God is woedend. Hij ziet geen enkele andere optie dan zich onder de bevolking te mengen om orde op zaken te stellen. 

Inleider: Pastoor Wietse van der Velde (Oudkatholieke St. Vituskerk)

 

 

Dinsdag 1 maart:  SPOTLIGHT

Genomineerd voor maar liefst 6 Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Script. In het indrukwekkende filmdrama ‘Spotlight’ stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk een van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis werd. 

Ondanks groot verzet van kerkbestuurders publiceerde The Boston Globe in januari 2002 haar onderzoek. In 2003 ontving de krant de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad, die uiteindelijk leidde naar vergelijkbare onthullingen in meer dan 200 steden over de hele wereld.

Inleider: diaken Helen Gaasbeek (oudkatholieke St. Vituskerk)

 

 

Dinsdag 8 maart:  INTO GREAT SILENCE [Die grosse Stille]

‘Into Great Silence’ is de eerste film ooit over het leven in La Grande Chartreuse, de vestiging van de legendarische Kartuizer Orde in de Franse Alpen. De monniken leven aan de hand van eeuwenoude regels en rituelen. De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor debuitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen.
Vóór ‘Into Great Silence’ is er in La Grande Chartreuse nog nooit gefilmd en de laatste foto's die er genomen zijn stammen uit de jaren 60... Geen dialogen, geen interviews en geen commentaren: ‘Into Great Silence’ wordt het klooster in plaats van er een weer te geven. Een document over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven gewijd hebben aan God in de allerpuurste vorm.

Inleider: ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk)

 

 

Dinsdag 15 maart: ERBARME DICH - Matthäus Passion Stories

In een verlaten kerk voeren het Bachkoor en -orkest onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach uit voor een groep daklozen. Iedereen die aanwezig is, heeft een bijzondere band met dit muziekstuk. Zij, maar ook kunstenaars als Peter Sellars, Emio Greco, Simon Halsey en Rinke Nijburg, proberen uit te leggen welke betekenis deze muziek van Bach voor hen heeft en wat de invloed ervan op hun leven precies is.

Inleider: ds. Heleen Weimar (Regenboogkerk)

Nederland, 2015 - 90 min. Regie: Ramón Gieling

kijkwijzer: AL

 

Dinsdag 22 maart: HUMAN

De beroemde Franse filmmaker en fotograaf Yann Arthus-Bertrand, bekend van documentaires als ‘Planet Ocean’ en ‘Home’, vroeg zich af wat ons nou eigenlijk menselijk maakt. "Ik ben een mens zoals 7 miljard anderen. Al 40 jaar fotografeer ik onze planeet en de menselijke diversiteit, maar ik heb het gevoel dat de mensheid er niet op vooruit gaat. Waarom slagen we er nog steeds niet in om samen te leven?” Om het antwoord hier op te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen in meer dan 70 landen. Die emoties, die glimlach en tranen, die strijd en die lach, zijn de dingen die ons allemaal verenigen.

Het unieke document ‘Human’ – met prachtige luchtopnames van de aarde – brengt ons oog in oog met onze medemens en laat ons nadenken over onze eigen levens. Van de kleinste alledaagse verhalen tot ongelooflijke levensgeschiedenissen: deze intens ontroerende en ongewoon oprechte ontmoetingen benadrukken wie en wat we zijn, onze donkerste kant, maar ook wat mooi en universeel over ons is.

Inleider: pastoor Wietse van der velde (Oudkatholieke St. Vituskerk)

 
Deel dit bericht:

Modal Title

Any content could go in here.

×