Films in de veertig dagentijd 2017 - Een cyclus van 6 films
Voor de zesde keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt voorafgegaan door een inleiding en na afloop kort nabesproken.
Dinsdag 7 maart * Dinsdag 14 maart * Dinsdag 21 maart * Dinsdag 28 maart * Dinsdag 4 april * Dinsdag 11 april

Dinsdag 7 maart 14.00 en 20.00 uur: SILENCE

Na ‘The Wolf of Wall Street’ is grootmeester Martin Scorsese terug met zijn passieproject.
De zeventiende eeuw. De zoektocht van twee jonge Jezuïten priesters naar hun vermiste mentor brengt hen naar het mysterieuze en exotische Japan, een plek waar hun geloof - en alleen al hun aanwezigheid - ten strengste verboden zijn. De aangrijpende, soms zenuwslopende spirituele reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen en voor hun overtuigingen. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Shûsaku Endô uit 1966.

Japan, VS 2017 159 min Regie Martin Scorsese Met Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver

De film wordt ingeleid door: Pastoor Wietse van der Velde (Oudkatholieke St. Vituskerk)

Dinsdag 14 maart 14.00 en 20.00 uur: A QUIET PASSION

Wie was Emily Dickinson? Wat voor soort persoon zat er achter de verhalen die we kennen van een eenzame dichter die het grootste deel van haar leven op het landgoed van haar ouders in Massachusetts doorbracht? Dit landgoed is de setting van deze film waarin een onconventionele en mysterieuze vrouw wordt geportretteerd. Emily was als klein kind slim en getalenteerd, maar door een emotioneel trauma moest ze helaas haar studie op geven. Als introverte jonge vrouw trok ze zich vervolgens terug van de samenleving en begon ze met het schrijven van poëzie. Volledig contrasterend met haar eigen benauwde bestaan, neemt ze haar lezers juist wel mee de wijde wereld in.

 Regisseur Terence Davies onderzoekt het leven van Emily en tegelijkertijd ook hoe het mogelijk was dat zij deze wereldwijze poëzie kon schrijven, ondanks haar eigen ‘kleine’ leventje. De camera voert ons voorzichtig mee in een dagelijks leven waarin poëzie steeds meer ruimte weet in te nemen. Emily’s communicatiemiddel is de brief. In haar correspondentie met haar zussen en klusjesman Charles Wadsworth wisselt ze filosofische en alledaagse observaties uit. Voor haar is Charles’ verhuizing naar San Francisco dan ook een tragedie, ook al zien we dat niet direct. Wat volgt, is een eenzame en wanhopige strijd om erkenning in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

GB, België 2015 125 min Regie Terence Davies Met Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Keith Carradine

De film wordt ingeleid door: Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk)

Dinsdag 21 maart 14.00 en 20.15 uur: IDA

De Poolse oorlogswees Anna groeide op in een door nonnen geleid tehuis. Ze heeft ervoor gekozen zelf ook kloosterzuster te worden en staat op het punt haar gelofte af te leggen. Maar dan vertelt de moeder-overste haar dat ze een tante heeft. Ze dringt erop aan dat Anna haar leert kennen. Zo maakt Anna de reis naar de grote stad. Haar tante Wanda blijkt een drankzuchtige vrouw te zijn, die in haar functie van rechter weinig genade heeft voor tegenstanders van het communistische regime. Wanda vertelt dat Anna joods in en eigenlijk Ida heet. Ze neemt haar mee op een reis naar het platteland om te achterhalen wat er precies met de ouders en het zusje van Anna/Ida is gebeurd.

De zoektocht roept bij het meisje de nodige vragen op over haar identiteit en geloof, terwijl de vrijheid en de liefde lonken in de persoon van een leuke saxofonist die hun pad kruist. Maar ook voor Wanda is het een ontdekkingsreis. Ze ziet zich ongemakkelijk geconfronteerd met de keuzes die ze in het leven heeft gemaakt.

Regisseur Pawel Pawlikowski (1957) keert met deze film terug naar zijn geboorteland Polen, dat hij op 14-jarige leeftijd verliet. Hij kwam in Engeland terecht, waar hij filmmaker werd, o.a. van 'My summer of love' (2004). In 'Ida' schildert hij in prachtig gecomponeerde zwart-wit filmbeelden het Polen van 1962, een tijd van politieke repressie en verdringing van het Poolse antisemitisme – wat nog steeds een taboe-onderwerp is. Een veelbekroonde moderne klassieker.

Polen 2013, 80 min. Regie Pawel Pawlikowski Met Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza

De film wordt ingeleid door: Pastoor Wietse van der Velde (Oudkatholieke St. Vituskerk)

Dinsdag 28 maart 14.00 en 20.15 uur: LUTHER

Als Luther op jonge leeftijd aan de dood ontsnapt, besluit hij zijn leven te wijden aan het dienen van God. Hij is echter een kritische student en zet openlijk vraagtekens bij de beslissingen van Paus Leo X. Luther is er van overtuigd dat er een liefdevolle God is die verlossing biedt. Als hij zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkert, is er geen weg meer terug...

VS, Duitsland, 2003 123 min Eric Till Met Joseph Fiennes, Bruno Ganz en Peter Ustinov

De film wordt ingeleid door: Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk) en Pastoor Wietse van der Velde (Oudkatholieke St. Vituskerk)

Dinsdag 4 april 14.00 en 20.15 uur: LA FILLE INCONNUE

Schuld en boetedoening staan centraal in de nieuwste film van de Belgische regisseurbroers Dardenne. Een jonge huisarts doet haar deur niet meer open wanneer er na sluitingstijd bij de praktijk wordt aangebeld. Wanneer de volgende dag blijkt dat er een jong meisje dood is gevonden aan de Maas, ontstaat er een boeiend en intelligent verhaal over de lijdensweg en speurtocht van de huisarts.

Jenny is een jonge, sociaal betrokken huisarts in Seraing, een stad vlak bij Luik. Op een avond nadat de praktijk gesloten is, wordt er aangebeld. Jenny besluit niet meer open te doen. De volgende dag hoort ze van de politie over de vondst van het lichaam van een jong Afrikaans meisje. Het is het meisje dat voor haar deur stond. Wat is er precies met haar gebeurd? Wat was haar naam en waar kwam ze vandaan? Het zijn vragen die Jenny door het hoofd blijven spoken en daarom neemt ze de beslissing zelf op onderzoek uit te gaan.

‘La Fille Inconnue’ van de broertjes Dardenne (‘Rosetta’, ‘Le Gamin au Vélo’) werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

België, Frankrijk 2016 113 min. Regie Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne Met Adèle Haenel, Jérémie Renier, Olivier Gourmet

De film wordt ingeleid door: assisterend-pastoor Helen Gaasbeek (oudkatholieke St. Vituskerk)

Dinsdag 11 april 14.00 en 20.30 uur: DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion.

Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Nederland 2016, 75 minuten Regie Cherry Duyns 

De film wordt ingeleid door: ds. Heleen Weimar (Regenboogkerk)
Deel dit bericht:

Modal Title

Any content could go in here.

×