Op initiatief van Art Hilversum (voorheen Stichting Open Atelierdagen Hilversum) start begin juni wederom de Kunstmaand. Deze begint met de Open Atelierdagen (4 en 5 juni), waarop 39 kunstenaars hun ateliers openstellen. Maar ook de weken daarna is er van alles te beleven op kunstgebied. In samenwerking met de Kunstuitleen, Museum Hilversum, Globe en De Stookplaats (Werf 35) worden er o.a. workshops, lezingen, een ‘affordable art’-verkooptentoonstelling en concerten georganiseerd. Kijk op www.arthilversum.nl voor het complete programma. In het kader van de Kunstmaand is er bij ons van 29 mei t/m 26 juni wekelijks – op maandagavond rond 20.30 uur – een bijzondere kunstfilm te zien, waar steeds een inleiding aan voorafgaat.

THE SPACE IN BETWEEN – Marina Abramovic and Brazil
MAANDAG 29 MEI 20.30 UUR
De Servische kunstenaar Marina Abramovic (1946) is vooral bekend van haar controversiële performances, die vaak pijn en uitputting tot onderwerp hadden. In deze film volgt regisseur Marco Del Fiol haar op een spirituele reis door alle uithoeken van Brazilië. Abramovic is niet alleen op zoek naar een remedie voor de lichamelijke en geestelijke malaise waarin ze verkeert, ze zoekt ook inspiratie. Daartoe raadpleegt ze genezers en wijze mensen van heel verschillende religies en achtergrond. Ze is er niet om te observeren, ze ondergaat alle behandelingen, sacrale rituelen en geneeswijzen zelf, wat tot confronterende scènes leidt. Zo gebruikt ze de krachtige hallucinogene drug ayahuasca, dat in de taal van de Quichua staat voor ‘slingerplant van de ziel’. Voor haar is het de manier om de grenzen tussen kunst, het immateriële en het bewustzijn te onderzoeken. Deze roadmovie-achtige documentaire maakt het creatieve proces van Abramovic meer dan inzichtelijk en verheft dit naar onverkende spirituele hoogtes.

Brazilië 2016 86 min. Regie Marco del Fiol Let op: Engels gesproken, niet ondertiteld 
Voorafgegaan door een inleiding van Brand Berghouwer, fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.

In juni te zien:
Maandag 5 juni 20.30 UUR: Ultimo Tango

'Ultimo Tango' is een prachtig liefdesverhaal over de twee bekendste tangodansers in de geschiedenis van deze gepassioneerde dans en over hun onbegrensde liefde voor de tango. María Nieves Rego (80) en Juan Carlos Copes (83) ontmoetten elkaar toen ze 14 en 17 waren en dansten daarna bijna vijftig jaar lang als paar.

In al die jaren lagen haat en liefde vlak bij elkaar. Hun wegen scheidden dan ook meerdere malen, maar altijd kwamen ze weer samen – speciaal voor hun gedeelde liefde: de tango. Uiteindelijk gebeurde echter het onvermijdelijke: Juan verliet María voor een andere vrouw. Zij is maar liefst twintig jaar jonger dan María en werd ook de moeder van zijn twee kinderen. Nu, tegen het einde van hun levens, vertellen María en Juan het gehele verhaal aan een groep jonge tangodansers en choreografen uit Buenos Aires. Van hun ontmoeting, via de totale onbekendheid van de tango in de VS tot en met de uitverkochte zalen voor Broadway-hit ‘The Ultimate Tango’, waarin het paar de sterren van de hemel danste.

Argentinië, Duitsland 201585 min Regie German Kral De film wordt ingeleid door fotografe Eva Kasbergen.


Maandag 12 juni 20.30 UUR: China’s van Goghs

Van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’: Deze documentaire is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw. Over een plaats waar dromen worden nagejaagd, maar ook net zo hard in duigen vallen. Onder de rook van de stad Shenzhen in het Zuiden van China ligt het dorp Dafen, dat bekend staat om zijn talloze schilderstudio's. Hier worden jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse, wereldberoemde meesterwerken geschilderd. Voor een paar honderd replica’s van Van Goghs Zonnebloemen draait men hier de hand niet om. Schilders leven en slapen op de vloeren van piepkleine studio’s tussen waslijnen vol meesterwerken om de grootschalige orders op tijd af te krijgen. De jaaromzet bedroeg in 2015 maar liefst 65 miljoen dollar.

Filmmakers Yu Haibo en Kiki Tianqi Yu volgen de schilder Xiaoyong Zhao, die samen met zijn familieleden al zo’n 100.000 Van Goghs reproduceerde. Na al deze jaren voelt Zhao een diepe band met de schilder. Voor het eerst reist hij naar Europa om in het Van Gogh Museum de originele werken te zien en om een van zijn beste klanten, een Amsterdamse kunsthandelaar, te bezoeken.

China, Nederland 2016 81 min Regie Haibo Yu, Kiki Tianqi Yu De film wordt ingeleid door kunstenaar, programmamaker, theatermaker, schrijver en regisseur Wouter Stips.


Maandag 19 juni 20.30 UUR: De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Nederland, 2016 75 min Regie Cherry Dyns De film wordt ingeleid door Theo Butterhoff, bestuurslid van Art Hilversum.


Maandag 26 juni 20.30 UUR: David Lynch - The Art Life

In 2007 produceerde regisseur Jon Nguyen Lynch over David Lynch' film Inland Empire. Lynch is echter een gereserveerde man, hij kende Nguyen niet, waardoor de film oppervlakkig bleef, vond Nguyen zelf. In de loop der jaren wist Nguyen Lynch ervan te overtuigen mee te werken aan een film over zijn jeugd en de jaren die vooraf gingen aan zijn eerste lange film Eraserhead uit 1977.

Lynch (1946) beleefde een plezierige jeugd in het idyllische Missoula (Montana), een klein provinciestadje dat later model stond voor bijvoorbeeld Lumberton in Blue Velvet en Twin Peaks in de gelijknamige tv-serie. Hij studeerde aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts in Philadelphia - toen een groezelige, vervallen stad, als het Los Angeles in Mulholland Drive, waar veel gebeurde dat het daglicht niet kon velen.

Nguyen en coregisseur Rick Barnes laten Lynch uitgebreid aan het woord, terwijl zijn verhalen geïllustreerd worden met beelden uit Lynch' eigen fotoalbums. Het resultaat is een intiem en diepgravend portret van een volstrekt unieke kunstenaar.

VS, 2016 90 min Regie Jon Nguyen & Rick Barnes LET OP: ENGELS GESPROKEN, NIET ONDERTITELD Voorafgegaan door een inleiding van Brand Berghouwer,  fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.
Deel dit bericht:

Modal Title

Any content could go in here.

×