Tijdens Filmfestival Hilversum (11 t/m 15 oktober) kunnen bezoekers genieten van een Van Gogh expositie van fotograaf Marc Boom ter ere van de openingsfilm 'Loving Vincent', een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh én de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. 

Marc Boom (Amsterdam,1968) woont in Hilversum en is onlangs afgestudeerd als fotograaf. Hij won in zijn laatste jaar als fotografiestudent de portretprijs 2016 bij DigiFoto Pro magazine met zijn eerste Vincent van Gogh-foto ‘Zelfportret met verbonden oor en pijp’ (1889, privécollectie). Dit was de aanzet tot een hele serie Van Gogh-portretten waarmee hij tezamen met zijn schilderachtige kinderportretten in mei 2017 afstudeerde aan de fotoschool in Utrecht met in de examencommissie o.a. Ahmet Polat (Fotograaf des Vaderlands 2015) en Bastiaan Heus (bekend portret- en sportfotograaf).

Een Van Gogh-foto of elke andere foto uit zijn fotoprojecten neemt vaak maanden aan voorbereiding in beslag. Uitgebreid onderzoek naar wat er allemaal nodig is om het project te doen slagen, het zoeken van kleding, achtergronden, andere rekwisieten en het scouten van geschikte fotolocaties is zeer tijdrovend. Daarbij komt de speurtocht naar het juiste model waarbij, in het geval van de Van Gogh-foto’s, Marc niet zozeer zoekt naar de perfecte overeenkomst maar meer naar de blik en uitdrukking in het gezicht. Dat  vindt hij veel belangrijker voor de gelijkenis met het originele doek. Als laatste is er de organisatie om de uiteindelijke fotoshoot te doen waarbij hij de hulp inroept van assistenten voor de fotoapparatuur, visagisten en haarspecialisten. In deze video is te zien hoe de Van Gogh-foto's tot stand zijn gekomen. 

Volg Marc Boom zijn projecten op Facebook of Instagram.
Deel dit bericht:

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×