Op initiatief van Art Hilversum (voorheen Stichting Open Atelierdagen Hilversum) start in juni wederom de Kunstmaand. In deze maand zijn de Open Atelierdagen (weekenden 23 /24 juni en 30 juni/1 juli), waarop een veertigtal kunstenaars hun ateliers openstellen. Er is van alles te beleven op kunstgebied. In samenwerking met de Kunstuitleen, Museum Hilversum, Globe en De Stookplaats (Werf 35) worden er o.a. workshops, lezingen, rondleidingen en concerten georganiseerd. Kijk op www.arthilversum.nl voor het complete programma. In het kader van de Kunstmaand is er bij ons van 28 mei t/m 25 juni wekelijks – op maandagavond rond 20.30 uur – een bijzondere kunstfilm te zien, waar steeds een inleiding aan voorafgaat.
SHADOWMAN – MAANDAG 28 MEI 20.30 UUR
In de jaren 80 ging Richard Hambleton door het leven als Shadowman, een schrikbeeld in de nacht die honderden verrassende silhouetten op de muren van Lower Manhattan schilderde en samen met Keith Haring en Jean-Michel Basquiat de straatkunstbeweging aanwakkerde. Nadat hij voor 20 jaar van het toneel verdween, vanwege een drugsverslaving, krijgt hij nu een tweede kans.
‘Shadowman’ dompelt de toeschouwer onder in het chaotische leven van een vergeten kunstenaar, van zijn vroege bekendheid als schilder, over zijn worsteling met heroïne, tot zijn verrassende comeback toen straatkunst explodeerde en een van de meest populaire en lucratieve kunstbewegingen in de wereld werd.
Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld.
VS 2017 81 min. Regie Oren Jacoby
Voorafgegaan door een inleiding van Brand Berghouwer, fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.
LOVING VINCENT – MAANDAG 4 JUNI 20.30 UUR
'Loving Vincent' is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: het is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld.
Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen.
GB, Polen 2017 95 min. Regie Dorota Kobiela, Hugh Welchman Met Saoirse Ronan, Helen McCrory, Aidan Turner
De film wordt ingeleid door: kunsthistoricus Diana Kostman.
THE END OF FEAR – MAANDAG 11 JUNI 20.30 UUR
In de documentaire ´The End of Fear´ wordt de krankzinnige geschiedenis van het schilderij ´Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III´ (1966-67) van Barnett Newman verteld vanuit de kunstenaar, de kunsthater, de media en de museumdirecteur.
Zelden riep een kunstwerk zoveel vragen op, lokte het zoveel emoties uit. De zware aanslag op het werk door een bezoeker in 1986 werd gevolgd door een controversiële restauratie en rechtszaak. Vijftig jaar na ´Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III´ wordt via de levensloop van dit beroemde, befaamde en beweende kunstwerk opnieuw de vraag gesteld: wat is kunst?
Nederland 2017 70 min. Regie Barbara Visser
De film wordt ingeleid door Mattijs Wolthaus, beeldend kunstenaar en schilder.
VISAGES VILLAGES – MAANDAG 18 JUNI 20.30 UUR
Regisseur Agnès Varda, de ‘Moeder van de Nouvelle Vague’, en de inmiddels wereldberoemde fotograffitikunstenaar (JR) vullen elkaar perfect aan. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor een waarachtige en lieve roadmovie. Het regisseursduo won de Gouden Palm voor Beste Documentaire op het Filmfestival van Cannes.
Frankrijk 2017 100 min. Regie Agnes Varda, JR
De film wordt ingeleid door Arendina Borreman, beeldend kunstenaar bij Art Hilversum.
ROBERT DOISNEAU – MAANDAG 25 JUNI 20.30 UUR
Le baiser de l'hôtel de ville: het is de titel van een foto uit 1950 van een verliefd koppeltje verwikkeld in een innige kus, gewoon midden op straat in Parijs. Het is een even iconisch als clichématig beeld van een romantisch Parijs dat nooit bestaan heeft. Het maakte de fotograaf wereldberoemd: Robert Doisneau. Hierin schuilt een zekere ironie, want Doisneau (1912-1994) was juist helemaal niet geïnteresseerd in clichés. In zijn werk richtte hij zich vooral op de gewone, onopvallende mensen die je op straat tegenkomt, in de cafeetjes en op de markt – mensen die hij altijd met veel respect in beeld bracht.
Uiteraard komt De Kus voorbij, maar regisseur Clémentine Deroudille, Doisneau's kleindochter, wil allereerst laten zien wie haar grootvader was en wat hem bewoog. Aan de hand van zijn archief, foto's en aantekeningen, maar ook gesprekken met direct betrokkenen schetst zij een beeld van een bescheiden man die zichzelf altijd als buitenstaander beschouwde, net als veel van de mensen die hij fotografeerde.
Deze film is Frans gesproken, en Engels ondertiteld.
Frankrijk 2016 83 min. Regie Clémentine Deroudille
De film wordt ingeleid door Brand Berghouwer, fotograaf en programmamaker van het Kenniscafé van de Volkskrant en De Balie.
Kaartjes zijn binnenkort te koop.