Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert niet alleen in de spotlights in Eye, maar ook in Filmtheater Cinecenter (Amsterdam), LantarenVenster in Rotterdam en Filmtheater Hilversum. Deze drie filmtheaters sluiten aan met een prachtig Huppert-programma: acht weken lang kun je iedere week van een andere film met deze fantastische actrice genieten.

We gaan in de week van 11 juli van start met haar grote doorbraak 'La Dentellière' en ook 'La Pianiste', Paul Verhoevens 'Elle', 'Les Valseuses' en 'Amour' komen voorbij. We sluiten eind augustus af met François Ozons '8 Femmes'.

Ons programma:
12 t/m 17 juli: La dentellière
18 t/m 24 juli: Elle
25 t/m 31 juli: La Pianiste
1 t/m 7 augustus: L’Avenir
8 t/m 14 augustus: La cérémonie
15 t/m 21 augustus: Amour
22 t/m 28 augustus: Les Valseuses
29 augustus t/m 4 september: 8 Femmes

La dentellière
De 22-jarige Isabelle Huppert is een zwijgzaam kapstertje dat door haar grote liefde, een student, wordt vernederd en verlaten, waarna ze in een psychiatrische inrichting belandt. Huppert werd voor haar subtiele vertolking - haar eerste hoofdrol - door de British Film Academy bekroond met de prijs voor de beste nieuwkomer. In een interview zei Huppert: 'Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.'
Duitsland, Frankrijk, Zwitserland 1977 107 min. Regie Claude Goretta Met Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti

Elle
Michèle (Isabelle Huppert) is directrice van een hip videogamebedrijf. Ze is zowel zakelijk als privé rechtdoorzee met veel gevoel voor ironie. Wanneer ze thuis door een gemaskerde onbekende wordt aangevallen en verkracht, doet ze geen aangifte bij de politie. Ze gaat zelf achter de dader aan en belandt al snel in een spannend kat-en-muis-spel dat volledig uit de hand loopt.
Frankrijk, 2016 126 min. Regie Paul Verhoeven Met Isabelle Huppert met Christian Berkel Charles Berling Laurent Lafitte

La Pianiste
Michael Haneke verfilmde Elfride Jelineks omstreden roman. De veertigjarige Kohut, streng en uiterlijk onbewogen, geeft les op het Weens conservatorium. Haar bestaan lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt zij een dubbelleven. In porno, voyeurisme en zelfverminking zoekt ze een uitweg voor haar opgekropte lustgevoelens. Hanekes afstandelijke aanpak resulteert in een verontrustend portret van een vrouw die hevig probeert haar gevoelens de baas te blijven. Huppert, zelf een bedreven pianiste, speelt een van haar mooiste rollen in jaren en won diverse prijzen voor haar vertolking.
Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk 2001 113 min Regie Michael Haneke met Benoît Magimel, Isabelle Huppert, Annie Girardot

L'Avenir
Nathalie is professor in de filosofie aan een Parijs lyceum. Ze is gepassioneerd door haar job en houdt er van om haar gevoelens over het denken over te brengen. Ze is gehuwd, heeft twee kinderen en verdeelt haar leven over haar familie, haar ex-leerlingen en haar zeer bezitterige moeder. Tot op een dag haar man haar komt vertellen dat hij haar verlaat voor een andere vrouw. Ze wordt plots geconfronteerd met een nieuwe vrijheid en ziet zich genoodzaakt haar leven te herschikken.
Frankrijk, Duitsland 2016 100 min. Regie Mia Hansen-Løve Met Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka 

La cérémonie
Goed doortimmerde thriller volgt de huishoudster van een rijke Franse kunsthandelaar en zijn gezin in Bretagne, die een duister geheim uit het verleden verborgen wil houden. Ze sluit vriendschap met een opstandige postbeambte (Isabelle Huppert) die ook zo haar verborgen kanten heeft. Jeanne stookt Sophie op om in opstand te komen tegen haar werkgevers, waarna de spanning steeds hoger op loopt.
Volgens Chabrol was de film bedoeld als 'een marxistische film over de klassenstrijd'. Gebaseerd op het misdaadverhaal ‘A Judgement in Stone’ van de Britse schrijfster Ruth Rendell. Sandrine Bonnaire en Huppert ontvingen voor hun acteerprestaties een gedeelde Zilveren Leeuw op het filmfestival in Venetië.
Frankrijk, Duitsland 1995 112 min. Regie Claude Chabrol Met Sandrine Bonnaire, Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel

Amour
De twee gepensioneerde muziekleraren Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) wonen in Parijs. Hun dochter (Isabelle Huppert), ook een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct. Hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam verlamd. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter danig op de proef.
Een ontroerende film over de liefde van een echtpaar dat vecht tegen de genadeloze klappen die de ouderdom uitdeelt.
Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland 2012 127 min. Regie Michael Haneke Met Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, William Shimell , Emmanuelle Riva

Les Valseuses
Bertrand Bliers bekendste film is een toonbeeld van de ‘vrijheid blijheid’-moraal van de jaren zeventig, toen alles kon en niets moest (behalve seks). Isabelle Huppert is te zien als vrijgevochten tiener in een van haar eerste rollen.
In ‘Les Valseuses’ braken Gérard Depardieu en Patrick Dewaere door als brutale criminelen, die Frankrijk afschuimen op zoek naar vertier, en zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Provocatie, terreur en misogynie zijn de anarchistische antihelden niet vreemd, getuige de voortdurende vernedering van het meisje van lichte zeden gespeeld door Miou-Miou. Na een teder ménage-à-trois met een eenzame vrouw, een ex-gevangene (Jeanne Moreau) lijken de jongens volwassener geworden.
Frankrijk 1974 115 min. Regie Bertrand Blier Met Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Isabelle Huppert

8 Femmes
Het Franse wonderkind François Ozon bewerkte het obscure toneelstuk 8 femmes tot een vrolijk genre-experiment: een muzikaal moordmysterie met heuse shownummers.
De jaren vijftig. Een geïsoleerd landhuis op het besneeuwde platteland van Frankrijk. Een familie heeft zich verzameld om samen de feestdagen door te brengen. Maar erg gezellig zal het niet worden: de heer des huizes is vermoord! Eén van de acht vrouwen uit de directe omgeving van het slachtoffer moet de moord op haar geweten hebben. Als de zus van het slachtoffer - een echte vamp - onverwacht voor de deur staat, ontaardt het moordonderzoek in een dag vol opzienbarende onthullingen, de nodige verwikkelingen en zelfs muzikale intermezzo's. Komische situaties krijgen een andere draai als duistere familiegeheimen naar boven komen. Verleiding danst met verraad. Het mysterie van de vrouwelijke psyche wordt onthuld...
Frankrijk 2002 111 min. Regie François Ozon Met Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Danielle Darrieux
Deel dit bericht:

Modal Title

Any content could go in here.

×