14 september opent Filmmuseum Eye in Amsterdam de tentoonstelling 'Andrej Tarkovski – The Exhibition'. In het oeuvre van Andrej Tarkovski (1932-1986) lopen dromen en herinneringen, heden en verleden door elkaar. De Russische filmer-mysticus wordt gezien als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Buiten het keurslijf van de sociaal-realistische Sovjetcinema ontwikkelde Tarkovski eigenzinnig werk waarin hij het leven schetst als een spirituele zoektocht naar waarheid en zelfkennis. Hij zag film als het medium bij uitstek om dicht bij het "echte" leven te geraken. Volgens Tarkovski staat van alle kunsten film het dichtst bij de wetmatigheden van het menselijk denken en leven.

Aansluitend op de tentoonstelling brengt Eye landelijk een aantal digitaal gerestaureerde films van Andrej Tarkovski uit. Bij ons te zien:

SOLARIS (1972) - 22, 24 en 28 september
Met ‘Solaris’ begaf Andrej Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatief en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische sciencefictionmeesterwerk maken door componist Eduard Artemyev.

DE JEUGD VAN IVAN (1962) - 29 september, 1 en 4 oktober
Tarkovski’s meesterlijke debuut ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. Een geëngageerde film, een persoonlijke getuigenis van een Russische jongen.

DE SPIEGEL (1974) - 6 en 7 oktober
Dit meest persoonlijke werk van Tarkovski is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovski's vader, en dé archetypische Tarkovski-film.

ANDREJ ROEBLJOV (1996) - te zien in oktober
Voor zijn tweede film baseerde Tarkovski zich losjes op het leven van de 15de-eeuwse Russische meesterschilder Andrej Roebljov. Liever dan een biografie maakte hij een bespiegeling over het belang van de kunstenaar en het overleven van kunst.

HET OFFER (1986) - te zien in oktober
De laatste film van Andrej Tarkovski won drie prijzen in Cannes. De in Zweden opgenomen film draait om Aleksandr, een voormalig acteur en filosoof die zich tot God richt om alles wat hij liefheeft op te geven en zo een nucleaire oorlog te voorkomen.

STALKER  (1979) - te zien in oktober
Andrei Tarkovski’s metafysische contemplatie over de staat van de moderne mens. Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door de "verboden zone", een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden. De mannen begeven zich op een spirituele reis door een gebied buiten de beschaving, met filosofische gesprekken en op de achtergrond de belofte dat geheime wensen vervuld zullen worden.




Deel dit bericht:

Modal Title

Any content could go in here.

×