We waren afgelopen week druk met films spotten op het beroemde Cannes Filmfestival, waar talloze nieuwe films hun wereldpremière beleefden. De 74e editie van dit prestigieuze filmfestival was in vele opzichten anders dan anders. Het was er veel rustiger, voor elke filmvertoning moest je dit keer een kaartje aanvragen en het bleek zowaar mogelijk films te kijken zonder in de rij te hoeven staan. Het was daarmee de eerste keer in anderhalf jaar dat we fysiek een filmfestival bezochten. 
 
Onze programmeur Luc vloog er - veilig - naartoe en heeft meer dan 40 films voor ons kunnen kijken. Een flink aantal ervan staat inmiddels geboekt en zal dit najaar al op onze doeken te zien zijn. Zijn favorieten waren de nieuwe films van Joachim Trier (The Wordt Person in the World), de nieuwe film van Asghar Farhadi (A Hero), Titane, Hit the Road, Ali & Ava, Compartment No 6 en de nieuwe films van Jacques Audiard (Les Olympiades). De grote winnaar van het festival werd het fantastische TITANE van de Franse regisseur Julia Ducournau. Na Jane Campion met The Piano (1993) is zijn de tweede vrouw in de geschiedenis van het wereldberoemde filmfestival die de Gouden Palm voor Beste Film won. 
 
Een overzicht van alle winnaars:
Gouden Palm: Titane van Julia Ducournau
Grand Prix: A Hero van Asghar Farhadi en Hytti nro 6 [Compartment No 6] van Juho Kuosmanen
Juryprijs: Memoria van Apichatpong Weerasethakul en Ha’berech [Ahed's Knee] van Nadav Lapid
Beste Regisseur: Leos Carax (Annette)
Beste Scenario: Drive my Car (Ryusuke Hamaguchi)
Beste Actrice: Renate Reinsve (The Worst Person in the World)
Beste Acteur: Caleb Landry Jones (Nitram)
 
Benieuwd naar alle films van Cannes? We hopen zo spoedig mogelijk alle release data te kunnen publiceren. Gouden Palm winnaar TITANE kun je in ieder geval woensdag 25 augustus alvast in voorpremière bij ons zien. Kaartjes daarvoor zijn nu alvast te koop.  
Deel dit bericht:

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×