Reis ‘All Over the World’ vanuit de zachte pluche stoelen met onze nieuwe filmcursus. All Over The World is een filmcursus in vier avondvullende programma’s die ons laat reizen in tijden dat dat in het echt niet altijd even makkelijk is. We reizen door de tijd en over de hele wereld, van de VS naar Japan, van Europa naar Afrika. Alle films worden vooraf gegaan door een uitgebreide inleiding door deskundige sprekers.

De cursus wordt je aangeboden door Filmtheater Hilversum i.s.m. Koning Film, een filmcollectief van filmdeskundigen met ieder zo hun eigen expertise en interesses. Die komen uitgebreid aan bod in de vier lezingen, die bol staan van plezier in, enthousiasme voor en verlangen naar de cinema.

'All Over The World' vertelt over de globale filmgeschiedenis. Het laat ons genieten van vele filmfragmenten, van toen, van nu en laat ons vooral nog eens voelen hoe rijk films je laten voelen, juist ook als je stil zit in het donker van je theater. De filmcursus begint op maandag 15 november en duurt vier weken. Er is een passe-partout beschikbaar voor een aantrekkelijke prijs. De delen zijn ook goed los te bekijken. 

Reis je mee?

Het programma:


Maandag 15 november: Amerika - de western, ingeleid door Rudi de Boer

Meer dan ooit voelde de VS onlangs wellicht weer als een land van cowboys. Hoewel de western niet meer zo populair is als vroeger, blijft het een fascinerend genre. De  aantrekkingskracht van de western komt deze avond aan bod. Evenals de vraag: is John Ford echt de beste chroniquer van de western?
Film: The Searchers, van regisseur John Ford


Maandag 22 november: Europa - modernisme, ingeleid door Rudi de Boer

In het oude Europa is de cinema ooit begonnen. Althans, dat denken wij zelf graag. In de jaren 60 veranderde de cinema voorgoed in landen als Frankrijk en Italië. Ook in  Tsjechoslowakije overspoelde een nieuwe golf van films en filmmakers het filmlandschap. Deze invloeden zijn tot op vandaag de dag nog steeds merkbaar.
Film: Le Bonheur, van regisseur Agnès Varda


Maandag 29 november: Afrika - de postkoloniale cinema, ingeleid door Vamba Sherif

Nog steeds zijn er in Nederland weinig films uit Afrika te zien. Dat terwijl het continent meer dan genoeg belangrijke cineasten kent. Eén daarvan is Ousmane Sembène, uit Senegal. Naast filmmaker is hij een veelgeprezen romanschrijver. Volgens Vamba Sherif, de spreker van deze avond, zelf schrijver en Sembène-kenner, waren zijn films een manier om de Afrikaanse geest te dekoloniseren en “de verhouding van Afrika en het westen met scherpe blik aan te duiden en te bekritiseren”. Daarover en meer vertelt Vamba in dit programma.
Film: Moolaadé, van regisseur Ousmane Sembène


Maandag 6 december: Azië - de stilte (en soms onversneden geweld) in de Japanse cinema

Het is vaak stil, kalm, rustig in Japanse films. Tegelijkertijd gebeurt er juist heel veel. Over deze tegenstrijdigheden vertelt filmprogrammamaker Gerlinda Heywegen in deze lezing. Vooral zullen de films van Hirokazu Kore-eda (‘Shoplifters’, ‘Nobody Knows’) en Naomi Kawase (‘True Mothers’, ‘An’) laten zien hoe die rust, de ruimte en de stilte ons verhalen vol verdriet, geluk en leven vertellen. En met en knal sluit Gerlinda het verhaal af!
Film: True Mothers, van regisseur Naomi Kawase

All Over The World is een filmcursus bestaande uit 4 delen. De delen zijn los van elkaar te bekijken.
Een los kaartje kost €17,50. Cineville pashouders betalen een toeslag van €5,- per avond.

Maar het is ook mogelijk om een passe-partout te kopen. Hiermee geniet je, met korting, van alle vier de delen voor de aantrekkelijke prijs van €59,-.
Deel dit bericht:

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×