Tijdens de Veertigdagentijd voor Pasen (ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd) brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Protestantse Gemeente Hilversum en de Oud-katholieke parochie Sint Vitus een cyclus met films over lijden en opoffering.

De gekozen films hebben een link met de klassieke en theologische deugden. Op die manier komen langs: gematigdheid, hoop, moed, geloof, verstandigheid en liefde. Elk thema en bijpassende film worden ingeleid door een gastspreker. Waarom is deze film bij dit thema gekozen? Hoe kijkt de kerk tegen de deugd aan, die op dat moment centraal staat?

Druk – Thomas Vinterberg
Komisch drama - bekroond met de Oscar Beste Internationale Film - over vier bevriende leraren die de theorie testen dat hun levens er op vooruitgaan als ze continue dronken zijn. Van de regisseur van 'Festen', 'Jagten' en 'Kollektivet'.
Deugd: Gematigdheid / Temperantia Inleider: Sander Timans, Kenner van de Deense film
Dinsdag 8 maart: 13.30 uur + 20.30

Flee - Jonas Poher Rasmussen
Flee vertelt het intieme verhaal van een Afghaanse vluchteling in Denemarken, die om zijn nieuwe toekomst te beginnen, eerst zijn schrijnende verleden moet loslaten. Hij doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Johas Poher Rasmussen. Stukje bij beetje ontrafelt het schrijnende verleden van een jonge vluchteling… Genomineerd voor 3 Oscars, waaronder Beste Internationale Film.
Deugd: hoop Inleider: Willem Nijse, predikant Dipendaalsekerk
Dinsdag 15 maart: 13.30 uur + 20.30

Das Schweigende Klassenzimmer – Lars Kraume
Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt in 1956 schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in hun woonplaats Stalinstadt (nu Eisenhüttenstadt) besluiten ze met hun hele klas een gebaar te maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers: tijdens een les houden ze een minuut stilte.
Deugd: moed - Furtitudo Inleider: Sophie of Erik van Halsema
Dinsdag 22 maart: 13.30 uur + 20.30

Corpus Christi - Jan Komasa - Michael Showalter
De 20-jarige jeugddelinquent Daniel droomt van een carrière als priester, maar met zijn strafblad maakt hij geen kans. Tot hij per ongeluk wordt aangezien voor een jonge priester. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor de gemeenschap. Ondertussen worstelt hij met de angst dat zijn verleden hem komt inhalen.
Deugd: geloof
Inleider: Heleen Weimar, predikant Regenboogkerk
Dinsdag 29 maart: 13.30 uur + 20.30

The Eyes of Tammy Faye – Michael Showalter
'The Eyes of Tammy Faye' gaat over de Amerikaanse televisie-predikanten Jim en Tammy Bakker. Zij hadden van 1974 tot 1987 een zeer succesvol programma waar veel (goed)gelovige mensen naar keken. Ze openden zelfs een Christelijk pretpark. Het imperium kwam echter hard ten val toen bleek dat Jim naast fraude ook verdacht werd van verkrachting. Hun huwelijk kwam in zwaar vaarwater terecht. Langzaam stortte de wereld van Tammy in.
Deugd: Verstandigheid – Prudentia Inleider: Annemiek Parmentier, pastor Sint Vitus a/h Melkpad
Dinsdag 5 april: 13.30 uur + 20.30

Voorpremière Ich Bin Dein Mensch - Maria Schrader
Alma is een wetenschapper in het beroemde Pergamon Museum in Berlijn. Om onderzoeksgelden voor haar werk te krijgen, wordt ze overgehaald deel te nemen aan een buitengewoon onderzoek. Drie weken lang moet ze samenleven met een humanoïde robot die is afgestemd op haar karakter en behoeften, en wiens kunstmatige intelligentie is ontworpen om voor haar de perfecte levenspartner te zijn.
Deugd: Liefde Inleider: nog onbekend, zie onze website
Dinsdag 12 april: 13.30 uur + 20.30
Deel dit bericht:

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×