Vanaf 23 februari brengen we het psychedelische werk van de Chileens-Franse cultregisseur, acteur en (strip)auteur Alejandro Jodorowsky terug op onze doeken met dank aan de nieuwe Nederlandse filmdistributeur Odyssey Classics.
Alejandro Jodorowsky werd in 1929 geboren in Chili. Voor hij zijn eerste films regisseerde, verslond hij poëzie en werkte hij als mimespeler en clown. In de jaren ’60 richtte hij het collectief Panic Movement op waarmee hij ontregelende, gewelddadige performance-art organiseerde. Het was voor Jodorowsky vaak een lange strijd om zijn films gefinancierd te krijgen (zijn poging om ‘Dune’ te verfilmen mislukte jammerlijk). Inmiddels wordt hij beschouwd als een toonaangevende cultregisseur. Zijn films laten zich kenmerken als ongebreidelde, kleurrijke fantasieën die niet zelden doen denken aan een LSD-trip – kortom: films die op het grote doek het beste tot hun recht komen.


Fando y lis

Jodorowsky’s regiedebuut is een uiterst ambitieuze en kenmerkend excessieve adaptatie van een controversieel toneelstuk van de excentrieke toneelschrijver Ferando Arrabal. De film staat al gelijk bol van een aantal van zijn meest waanzinnige scènes, geschoten in rauw zwart-wit. De film toont de reis van de jonge Fando en haar verlamde geliefde Lis langs een aantal surrealistische taferelen in hun zoektocht naar de betoverde stad Tar.
Mexico, 1968, 97 min. Regie Alejandro Jodorowsky Met Diana Mariscal, Sergio Kleiner Vanaf 23 februari


El Topo

De gewelddadige en notoire western-klassieker is overladen met levendige en psychedelische referenties naar alles van Americana, avant-garde tot religie. Jodorowsky vertolkt zelf het titelpersonage van ‘The Mole’; een begenadigd revolverheld die met zijn jonge zoon (Brontis Jodorowsky) door een magisch woestijnlandschap reist om af te rekenen met vier met scherp schietende tegenstanders. ‘El Topo’ was in de jaren '70 een geliefde midnight movie in met name New York, mede door de enthousiaste aanbevelingen van John Lennon en Yoko Ono.
Mexico, 1970 125 min. Regie Alejandro Jodorowsky’s Met Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Mara Lorenzio Vanaf 23 februari


The Holy Mountain

Jodorowsky's mystieke magnum opus ‘The Holy Mountain’ vestigde de Chileense cult-filmmaker als dé vooraanstaande auteur van de surrealistische cinema en veroorzaakte stevige controverse tijdens het filmfestival van Cannes in 1973 vanwege zijn heiligschennende beelden en rauwe existentiële symboliek. In dit mystieke meesterwerk speelt Jodorowsky zelf de rol van The Alchemist. Hij is een goeroe die een groep pelgrims, die elk een planeet in het zonnestelsel vertegenwoordigen, begeleidt op een magische zoektocht naar Lotus Island. Daar moeten ze de Heilige Berg beklimmen op zoek naar spirituele verlichting. De film neemt de kijker mee op een waanzinnig geënsceneerde, psychedelische droomreis langs absurde planeten en volkeren – een filmervaring om nooit te vergeten.
Mexico, 1973 114 min. Regie Alejandro Jodorowsky Met Alexandra Jodorowsky, Zamira Saunders, Horacio Salinas Vanaf 23 februari
Deel dit bericht:

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×